Groepsvrijstellingsverordening
De Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGV) is een geheel van toegelaten steuncategorieën/subsidiemogelijkheden. Steun die onder de AGV gebracht kan worden is dus staatssteunproof. Het gaat voor de social profit bv. over steun voor kmo’s en hun toegang tot financiering, steun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie, opleidingssteun, steun ten behoeve van kwetsbare werknemers en werknemers met een handicap, steun voor milieubescherming en hernieuwbare energie, steun voor cultuur en sportinfrastructuur, …
Veel bestaande categorieën hebben sinds 2014 hogere maxima en soepelere voorwaarden. De nieuwe AGV trad in werking op 1 juli 2014.
De AGV bepaalt een aantal vormen van staatssteun waarvoor de lidstaten geen toestemming moeten vragen aan de Commissie. Een melding volstaat. De Algemene Groepsvrijstellingsverordening is er vooral op gericht steun aan kmo’s en steun voor ontwikkeling en innovatie mogelijk te maken. Voor de social profit zijn vooral de hoofdstukken over opleidings- en werkgelegenheidssteun en steun voor cultuur en cultureel erfgoed van belang.
Steun voor opleiding en training
Voor opleidingssteun verdwijnt het onderscheid tussen algemene en specifieke opleidingen. Ook wordt het eenvoudiger om te bepalen welke kosten in aanmerking komen voor steun.
Steun voor kwetsbare en gehandicapte werknemers
De definitie van een ‘kwetsbare werknemer’ wordt uitgebreid met de categorie ‘jongeren tussen 15 en 24 jaar’. Personen die minstens 12 maanden werkloos zijn en daarnaast een specifieke achterstand hebben, worden in het nieuwe voorstel ook beschouwd als ‘uiterst kwetsbare werknemers’.
De grenzen voor loonsubsidies blijven op 50% van het loon voor kwetsbare werknemers en 75% van het loon voor werknemers met een handicap. Materiële en persoonlijke ondersteuning van werknemers met een handicap kan voor 100% gesubsidieerd worden.
Kmo's
De AGV voorziet in bijkomende bepalingen voor kmo’s aangezien investeringen in personeel voor daar vaak moeilijker te dragen zijn dan in grote ondernemingen. Verenigingen worden door de Commissie ook als kmo’s beschouwd indien zij op regelmatige basis economische activiteiten ontplooien en minder dan 250 personen tewerkstellen. Het jaarlijkse balanstotaal mag maximum 43 miljoen euro bedragen.
Opleidingssteun kan standaard tot 50% gesubsidieerd worden. Kmo’s krijgen tot 60% van hun opleidingskosten terugbetaald en die steun kan tot 70% worden verhoogd onder volgende voorwaarden:
- Opleidingen in kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers en balanstotaal van maximaal 10 miljoen euro).
- Opleidingen voor kwetsbare werknemers of werknemers met een handicap.
Cultuur
Op 23 juli 2013 introduceerde de Europese Raad van ministers nieuwe categorieën die in aanmerking komen voor de AGV. Het gaat onder meer om steun voor cultuur en cultureel erfgoed. Zowel investerings- als exploitatiesteun komen in aanmerking. Onder investeringssteun valt bijvoorbeeld de bouw of modernisering van cultuurvoorzieningen. Investeringssteun is vrijgesteld van de goedkeuringsprocedure tot 70 miljoen euro en exploitatiesteun tot 25 miljoen euro. Enkel het verschil tussen de verwachte kosten en inkomsten mogen gesubsidieerd worden en de overheid mag niet meer dan 100% van de kosten subsidiëren. Voor de publicatie van muziek en literatuur ligt die grens op 70%. De audiovisuele sector valt niet onder de uitzonderingsregels voor de culturele sector. Zie in het bijzonder artikel 54 van de AGV.
Sport
Ook voor steun aan sportinfrastructuur voorziet het huidig ontwerp van de AGV een uitzonderingspositie. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de infrastructuur voor minstens 80% gebruikt worden voor sportbeoefening en mag de infrastructuur slechts voor maximaal 80% gebruikt worden door 1 persoon of ploeg.
Ook voor steun aan de bouw of aanpassing van sportinfrastructuur gelden er limieten. De overheid mag wederom niet meer subsidiëren dan het verwachte verschil tussen kosten en inkomsten. De steun mag ook maximaal 75% van de kosten bedragen. In het voorliggend voorstel moet elk steunbedrag boven de 15 miljoen euro toch nog een officiële toestemming van de Commissie krijgen en ook wanneer de totale kosten van het project boven de 30 miljoen euro uitstijgen zou zo’n procedure nodig zijn.
Transparantie
Zoals gezegd moet staatssteun die onder het toepassingsgebied van de AGV valt niet goedgekeurd worden door de Commissie. De lidstaten moeten deze steun wel melden aan de Commissie en bovendien moeten ze de belangrijkste informatie bekendmaken op een website. Daarin wordt onder meer de naam van de begunstigde vermeldt en het gesubsidieerde bedrag.
- Startpagina AGV Europese Commissie: http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/gber_citizen_summary_sheet_nl.pdf
- De publicatie van de nieuwe AGV in het Publicatieblad van de Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0651&...
- 'Veelgestelde vragen' over de AGV: http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/practical_guide_gb...
- Dossier AGV op de website van de Nederlandse decentrale overheden (quasi integraal van toepassing op Vlaanderen): http://www.europadecentraal.nl/onderwerpen/staatssteun/vrijstellingen/algemene-groepsvrijstellingsverordening
Kenniscentrum Sociaal Europa vzw levert grote inspanningen opdat de verstrekte info juist, volledig en actueel zou zijn. Deze pagina's zijn echter niet bedoeld als juridisch naslagwerk. Het objectief is om de leden-federaties te helpen bij het detecteren, begrijpen en 'vertalen' van relevant Europees beleid.
Indien u onjuistheden zou vaststellen, neem dan aub contact op met ons.
Disclaimer
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking