Nieuwe richtlijn 'openbare aanbesteding'
De Europese Commissie heeft begin 2014 de onderhandelingsfase over een herziening van de regels voor openbare aanbestedingen afgerond. Het Europees Parlement bekrachtigde de nieuwe richtlijn voor overheidsopdrachten in de zogenaamde ‘klassieke sectoren’ op 15 januari 2014 en de Europese Raad gaf haar fiat op 11 februari 2014. De Europese lidstaten moeten de richtlijn omzetten in nationale wetgeving binnen de twee jaar nadat de richtlijn is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie.
- Het toepassingsgebied en de impact voor organisaties die minstens voor de helft gesubsidieerd worden of door de overheid gecontroleerd worden, is ongewijzigd gebleven.
- Wel zijn er een aantal belangrijke wijzigingen rond het 'groene' en 'sociale' aanbesteden, wat vooral belangrijk is voor sociale economie: de richtlijn versterkt en vereenvoudigt de mogelijkheid voor aanbesteders om ecologische en sociale criteria op te nemen in hun bestekken.
- Voor de toewijziging van sociale en gezondheidsdiensten door de overheid blijven soepelere regelingen mogelijk. De richtlijn gaat ervan uit dat sociale diensten aan personen zoals maatschappelijke diensten, gezondheidszorg en onderwijs slechts een beperkte grensoverschrijdende dimensie kennen. Bovendien worden deze diensten vaak op zeer verschillende manieren georganiseerd in de lidstaten, wat de introductie van algemeen geldende regels moeilijk maakt. Daarom krijgen deze diensten een gunstregime onder de nieuwe richtlijn voor openbare aanbestedingen. Zo is er een hogere drempel voorzien van 750.000 euro. Alle steun onder dit bedrag wordt niet aanzien als steun die het concurrentievermogen binnen de eengemaakte Europese markt verstoort. Ook boven dit bedrag hoeven de procedures voor openbare aanbestedingen enkel te voldoen aan de ‘grondbeginselen van transparantie en gelijke behandeling’. De aanbestedende overheid kan ervoor kiezen om deze diensten alleen te financieren of licenties verlenen aan ondernemers die beantwoorden aan vastgestelde voorwaarden. Indien een aanbestedende overheid er toch voor kiest om diensten via een aanbesteding in de markt te plaatsen, dan is het toegelaten om kwaliteitscriteria in te schrijven in de gunningscriteria.
Definitieve tekst (NL):
http://register.consilium.europa.eu/doc/srv?l=nl&t=PDF&gc=true&sc=false&f=PE%2074%202013%20INIT
Press release:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/intm/140975.pdf
Het volledige dossier van de richtlijn bij het Europees parlement::
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2014-0025+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL#BKMD-22
Een situerende nota op de website van het Europees Parlement:
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140110BKG32432/html/New-EU-rules-on-public-procurement-ensuring-better-value-for-money
Kenniscentrum Sociaal Europa vzw levert grote inspanningen opdat de verstrekte info juist, volledig en actueel zou zijn. Deze pagina's zijn echter niet bedoeld als juridisch naslagwerk. Het objectief is om de leden-federaties te helpen bij het detecteren, begrijpen en 'vertalen' van relevant Europees beleid.
Indien u onjuistheden zou vaststellen, neem dan aub contact op met ons.
Disclaimer
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking