Subsidieprogramma's
- AAL - Active and Assisted Living
- COSME - Het Europese Programma voor KMO's
- Creatief Europa
- EaSI - Europees programma voor tewerkstelling en sociale innovatie
- EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
- Erasmus+
- ESF - Europees Sociaal Fonds
- Europa voor de Burger
- Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie
- Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen
- Gezondheidsprogramma
- Horizon 2020
- Justitieprogramma
- LIFE
- PDPO III
- Rechten en Burgerschap
Erasmus+ Beroepsonderwijs en -opleiding

Binnen Erasmus+ beroepsonderwijs en -opleiding kunnen leerlingen en staf uit het beroepsonderwijs deelnemen aan projecten maar er kunnen ook projecten worden ingediend om de vaardigheden van personen die al op de arbeidsmarkt actief zijn te verbeteren.
KA1: Mobiliteit van leerlingen en personeel in het beroepsonderwijs en beroepsopleiding
Binnen het beroepsonderwijs en de beroepsopleiding zijn zowel mobiliteit van leerlingen als mobiliteit van staf mogelijk.
Mobiliteit voor leerlingen (stages):
- Leerlingen uit het initieel beroepsonderwijs en -opleiding (ook deeltijdse systemen)
- Afgestudeerde leerlingen (tot 1 jaar na afstuderen)
- 2 weken tot 12 maanden
- Stage in een bedrijf
- In een school (met perioden van werkplekleren)
Stafmobiliteit
- Leerkrachten, docenten, trainers, verantwoordelijken voor beroepsonderwijs en -opleiding
- 2 dagen tot 2 maanden
- Lesopdrachten bij een partnerorganisatie
- Stage
- Jobshadowing
!Organisaties die een goede reputatie hebben opgebouwd met het succesvol organiseren van kwalitatief hoogwaardige transnationale mobiliteit voor leerders en personeel kunnen een accreditatie aanvragen zodat ze mobiliteitsaanvragen kunnen indienen via een vereenvoudigde procedure. Meer info!
KA2: Samenwerking voor innovatie en verspreiding van goede praktijken
Strategische Partnerschappen
Strategische partnerschappen zijn internationale samenwerkingsprojecten die bijdragen tot innovatie en verbetering van opleiding en onderwijs. Daarbij worden positieve en langdurige effecten nagestreefd op de deelnemende organisaties, de sector en het beleid, maar ook op de personen die direct of indirect betrokken zijn. Het kunnen eenvoudige kleine samenwerkingsverbanden zijn maar ook grootschalige projecten om innovatieve middelen te verspreiden. Voor elke doelgroep, dus ook voor beroepsonderwijs en -opleiding worden er elk jaar beleidsprioriteiten vastgelegd. Lees deze goed na in de programmagids vooraleer u een project indient (zie Algemene Info bij dit EU programma). Een strategisch partnerschap kan ook sectoroverstijgend of cros-sectoraal zijn, door samen te werken met met partners uit andere onderwijssectoren of jeugd.
Kennisallianties
Kennisallianties zijn transnationale, gestructureerde en resultaatgerichte projecten, voornamelijk tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Kennisallianties staan open voor elke discipline en bedrijfstak alsook voor sectoroverstijgende samenwerking. Voorbeelden van activiteiten zijn bevordering van innovatie in het hoger onderwijs, het bedrijfsleven en in de bredere sociaaleconomische context, de ontwikkeling van ondernemersgeest en -vaardigheden en de stimulering van de overdracht en uitwisseling van kennis tussen hoger onderwijs en bedrijfsleven
Allianties voor bedrijfstakspecifieke vaardigheden
Deze allianties hebben ten doel de vaardighedenkloof te dichten, door vast te stellen welke bedrijfstakspecifieke behoeften de arbeidsmarkt heeft en welke nieuwe vaardigheden voor een of meer beroepsprofielen nodig zijn, en/of de systemen voor initieel en postinitieel beroepsonderwijs beter af te stemmen opbedrijfstakspecifieke behoeften van de arbeidsmarkt.
KA3: Ondersteuning van beleidshervormingen
Voor de doelgroep beroepsonderwijs en -opleiding zijn de oproepen tot 'Beleidsinnovatie' binnen KA3 interessant: Ze hebben als doel nieuw beleid te ontwikkelen of de uitvoering daarvan voor te bereiden. Daartoe behoren de door het Uitvoerend Agentschap beheerde specifieke oproepen voor het indienen van voorstellen met betrekking tot: a) Europese beleidsexperimenten onder leiding van overheidsinstanties op hoog niveau, waarbij in verschillende landen praktijkonderzoek naar beleidsmaatregelen wordt uitgevoerd op basis van gedegen evaluatiemethoden; b) toekomstgerichte samenwerkingsprojecten met betrekking tot beleidsontwikkeling
Transnationale samenwerking
KA1: Mobiliteit van leerlingen en personeel in het beroepsonderwijs en beroepsopleiding
Er is één deadline per jaar, normaal valt deze in maart/april (via EPOS)
KA2: Samenwerking voor innovatie en verspreiding van goede praktijken - strategische partnerschappen
Er is één deadline per jaar, normaal valt deze in maart/april (via EPOS)
Voor de andere acties worden er oproepen gepubliceerd op de EACEA website.
De meeste kernactiviteiten binnen Erasmus+ werken met een enveloppefinanciering (vast bedrag voor projectmanagement, transnationale projectmeetings, intellectual output, ...)
Elke publieke of private organisatie die werkzaam is op het gebied van onderwijs, beroepsopleiding, jeugd en breedtesport kan aanvragen indienen in het Erasmus+ programma.
Erasmus+ bevat heel wat mogelijkheden voor organisaties binnen de sociale economie. Binnen Erasmus+ Beroepsonderwijs en -opleiding, kan bijvoorbeeld ingezet worden op de optimalisering van de kennis en vaardigheden van de medewerkers en op de verbetering van de interne werking van de organisatie om zo een betere ondersteuning te bieden aan de cliënten. Daarnaast kunnen ook projecten worden ontwikkeld met het oog op het verhogen van de arbeidsvaardigheden van de cliënten. Binnen Erasmus+ Youth in Action is er ook aandacht voor jongerentewerkstelling.
Via elektronische aanvraagformulieren.
EPOS vzw
info@epos-vlaanderen.be, 02 553 97 67
www.epos-vlaanderen.be
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking
Subsidieoproepen bij dit EU-programma
Momenteel geen subsidieoproep
Partnersearch bij dit EU programma
Momenteel geen partnersearch
(of info alleen beschikbaar na inloggen)
Events bij dit EU programma
Geen info