Subsidieprogramma's
- AAL - Active and Assisted Living
- COSME - Het Europese Programma voor KMO's
- Creatief Europa
- EaSI - Europees programma voor tewerkstelling en sociale innovatie
- EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
- Erasmus+
- ESF - Europees Sociaal Fonds
- Europa voor de Burger
- Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie
- Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen
- Gezondheidsprogramma
- Horizon 2020
- Justitieprogramma
- LIFE
- PDPO III
- Rechten en Burgerschap
EFRO - Vlaanderen

Het Vlaamse EFRO programma subsidieert projecten die het concurrentievermogen vergroten en werkgelegenheid stimuleren. Het beheer van EFRO is in handen van het Vlaams centraal programmasecretariaat van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Er zijn 7 EFRO-contactpunten – 1 per provincie en 1 in de grootsteden Antwerpen en Gent - opgericht voor de projectwerving, begeleiding van (potentiële) projectpromotoren en voor de opvolging van de goedgekeurde projecten.
Hoofddoelstelling van het Operationeel Programma EFRO Vlaanderen is het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht zodat Vlaanderen zich verder kan ontwikkelen tot één van de meest competitieve regio’s. De strategie wordt opgebouwd rond de volgende prioriteiten:
- As 1: Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie (met oa verbeteren van infrastructuur voor onderzoek en innovatie en van de capaciteiten en aandacht voor sociale innovatie). Er zijn verschillende innovatieknooppunten geïdentificeerd: Industrie – Innovatie / Eco-Innovatie / Groene Energie / Zorginnovatie / Duurzame mobiliteit en Logistiek / Sociale Innovatie
- As 2: Versterken van het concurrentievermogen van KMO’s (stimuleren ondernemerschap, ontwikkelen en implementeren van nieuwe bedrijfsmodellen voor kmo’s, ondersteunen van de capaciteit van KMO’s)
- As 3: Stimuleren van de overgang naar een koolstofarme economie (vb hernieuwbare energie in openbare infrastructuur en woningsector, bevorderen van productie en distributie van hernieuwbare energiebronnen, …)
- As 4:Duurzame stedelijke ontwikkeling (heeft betrekking op de 13 centrumsteden in Vlaanderen)
Projectvoorstellen worden ingediend op basis van projectoproepen, bekend gemaakt via de website en de nieuwsbrief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Daarnaast voorzien de provinciale en grootstedelijke contactpunten eveneens een aantal gerichte communicatieacties.
Een projectleider dient, binnen een vastgestelde termijn (meestal 2 tot 3 maanden ), een projectvoorstel in via de EFRO-applicatie (www.efro.be). Toegang krijgen tot de EFRO-applicatie vereist een federaal ‘token’ of een elektronische ID-kaart-lezer.
Voor begeleiding vooraf en bij indiening kan de projectleider beroep doen op het programmasecretariaat en de provinciale en stedelijke contactpunten (zie onder)
Vlaanderen heeft van de Europese Unie voor de uitvoering van het EFRO-programma in de periode 2014-2020 een bedrag van 173,5 miljoen euro aan Europese middelen ontvangen. Dit bedrag wordt als volgt verdeeld over de 4 prioritaire assen:
Co-financiering: De Vlaamse ministers hebben zich geëngageerd om, ieder voor hun beleidsdomein, in cofinanciering te voorzien voor EFRO projecten. Zie de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen voor meer informatie.
Hoewel het EFRO-programma vooral bedoeld is voor projecten van publieke actoren, kunnen ook private actoren in aanmerking komen op voorwaarde dat ze rechtspersoonlijkheid hebben in Vlaanderen en de Europese regels voor staatssteun respecteren. Prioriteitsas 4 (Bevorderen van een duurzame grootstedelijke ontwikkeling) is enkel toegankelijk voor actoren uit de steden Antwerpen en Gent.
EFRO als hefboom voor een dynamische sociale en coöperatieve economie
Het EFRO programma focust op economische ontwikkeling en werkgelegenheid - met een sociale invalshoek, afhankelijk van de subprogramma's - en bevat dus vele kansen voor de sociale en coöperatieve economie. EFRO heeft al enige bekendheid in de sector. Het is uiteraard belangrijk om als onderneming of groep van ondernemingen (consortium) nauwkeurig de diverse subprogramma's op hun specifieke mogelijkheden te analyseren. Sociale economie en coöperatieve ondernemingen die activiteiten ontwikkelen binnen de prioriteiten bepaald in het Operationeel Programma van EFRO Vlaanderen maken uiteraard meer kans: thema's bepaald binnen de innovatieknooppunten (Industrie – Innovatie / Eco-Innovatie / Groene Energie / Zorginnovatie / Duurzame mobiliteit en Logistiek / Sociale Innovatie), koolstofarme economie, ...
Agentschap Innoveren & ondernemen - Entiteit Europa Economie
Marc De Frenne
marc.defrenne@vlaio.be
02 553 38 57
http://www.vlaio.be/themas/efro-vlaanderen
Provinciale EFRO-contactpunten
- Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen: Stijn.aertbelien@provincieantwerpen.be (tel. 03 240 68 24)
- Provincie Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt: rdaniels@limburg.be (tel. 011 23 74 32)
- Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven: claudine.carton@vlaamsbrabant.be (tel. 016 26 74 14)
- Provincie Oost-Vlaanderen, Seminariestraat 2, 9000 Gent: heidi.tency@oost-vlaanderen.be (tel. 09 267 86 37)
- Provincie West-Vlaanderen, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries: ellen.cardoen@west-vlaanderen.be (tel. 050 40 31 72)
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking
Subsidieoproepen bij dit EU-programma
Momenteel geen subsidieoproep
Partnersearch bij dit EU programma
Momenteel geen partnersearch
(of info alleen beschikbaar na inloggen)
Events bij dit EU programma
Geen info