Subsidieprogramma's
- AAL - Active and Assisted Living
- COSME - Het Europese Programma voor KMO's
- Creatief Europa
- EaSI - Europees programma voor tewerkstelling en sociale innovatie
- EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
- Erasmus+
- ESF - Europees Sociaal Fonds
- Europa voor de Burger
- Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie
- Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen
- Gezondheidsprogramma
- Horizon 2020
- Justitieprogramma
- LIFE
- PDPO III
- Rechten en Burgerschap
PDPO III - Provincie Vlaams-Brabant
Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling is één van de vijf structuur- en investeringsfondsen om de economische, sociale en territoriale samenwerking in de Europese Unie te versterken. Binnen PDPO III wordt ingezet op 3 maatregelen: 'Omgevingskwaliteit en vitaliteit platteland', 'Leader' en 'Plattelandsontwikkeling door samenwerking met de stedelijke omgeving'.
Het programma wordt op provinciaal niveau beheerd en elke provincie legt eigen accenten. Er kunnen zowel investerings- als dienstverleningsprojecten worden ingediend (verschillend toepassingsgebied - zie onder). Hieronder kan je lezen waarop de provincie Vlaams-Brabant inzet.
1. Versterken omgevingskwaliteit
Het spoor ‘Versterking omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland’ is sterk gelinkt met landbouw en kent 5 deelthema’s:
- Beleving op het platteland kansen geven met respect voor de streekidentiteit: Dit thema omvat de bevordering van toeristische activiteiten, de instandhouding en opwaardering van het landelijk erfgoed, de bevordering van plattelandskwaliteiten, hoeve- en streekproducten, korte keten, landbouwverbreding, boerenmarkten, duurzame energie en klimaatadaptatie.
- De open ruimte vrijwaren en ontwikkelen: Dit thema omvat het Loket Onderhoud Buitengebied, de landschapsintegratie van landbouwinfrastructuur en paardenhouderijen en gebiedsgerichte oefeningen met betrekking tot economische activiteiten in voormalige agrarische gebouwen.
- Aandacht voor kwetsbare groepen op het platteland: Dit thema omvat de ondersteuning van sociaal economieprojecten indien ze landbouwgerelateerd zijn, groene zorg en armoede in de landbouw- en plattelandsgemeenschap.
- Leefbare dorpen: Dit thema omvat initiatieven die kaderen in lokale voedselstrategieën, de begeleiding van de ombouw van leegstaande hoeves, de herbestemming van oude agrarische infrastructuur naar nieuwe gebruiksfuncties, acties rond zonevreemde activiteiten in agrarische gebouwen, de bouw en renovatie van multifunctionele gebouwen en kinderopvanginitiatieven.
- Naar een functioneel wegennet op het platteland: Dit thema omvat de opmaak van functietoekenningsplannen, de inrichting van plattelandswegen rekening houdende met de functietoekenning, en trage wegen.
2. Leader
Een ontwikkelingsstrategie door plaatselijke groepen (=plattelandsactoren die zich groeperen) voor hun plattelandsgebied wordt geselecteerd. Binnen deze strategie kunnen dan projecten worden ingediend, oa rond: Duurzame energie en klimaatadaptatie, lokale voedselstrategieën en streekproducten, armoede en kwetsbaarheid in de plattelandsgemeenschap, ... Projecten kunnen enkel worden uitgevoerd binnen de Leadergebieden. De afgebakende Leadergebieden zullen rond 3 thema’s kunnen werken. Meer uitleg bij de Leaderwerking vind je op pagina 36 van het Provinciaal Plattelandsbeleidsplan. De Leadergebieden binnen Vlaams-Brabant zijn Hageland+ en het Pajottenland.
3. ‘Plattelandsontwikkeling door samenwerking met de stedelijke omgeving’ creëert de mogelijkheid tot samenwerking voor de thema’s: lokale voedselvoorzieningen en hernieuwbare energie. De provincie Vlaams-Brabant zal hier echter niet apart op inzetten, maar het werkingsbudget toevoegen aan het spoor Omgevingskwaliteit
Projectfinanciering van Omgevingskwaliteit: Op de totale projectkost wordt maximaal 65% overheidssteun toegekend. De overige 35% moet opgelegd worden door de (co)promotor(en).
1. Versterking omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland: Toepassingsgebied 'Investerings- en dienstverleningsprojecten'
- Investeringsprojecten en dienstverleningsprojecten worden uitgevoerd binnen het afgebakend plattelandsgebied (zijnde de donkergroene gemeenten op de kaart hieronder).
- Dienstverleningsprojecten kunnen ook geheel of gedeeltelijk worden uitgevoerd buiten het afgebakend plattelandsgebied als aan volgende voorwaarden is voldaan:
- het dienstverleningsproject wordt uitgevoerd binnen ten minste drie aangrenzende gemeenten met een landelijk karakter (alle licht- of donkergroene gemeenten op de kaart), maar niet in Leuven.
- Of het dienstverleningsproject is provincie-dekkend. In dat geval kan het project ook in Leuven worden uitgevoerd.
Binnen dit toepassingsgebied kunnen volgende instanties indienen:
- gemeenten, gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, OCMW’s en verzelfstandigde agentschappen van het OCMW
- provincies (Beperking 5%!) en provinciale verzelfstandigde agentschappen;
- vereniging zonder winstoogmerk (vzw’s);
- stichtingen;
- publiekrechtelijke rechtspersonen, met aantal uitzonderingen
2. Leadergebieden:
Elk afgebakend Leadergebied is samengesteld uit een Plaatselijke Groep (PG) die op een evenwichtige manier is samengesteld uit de gemeentebesturen van het gebied en de socio-economische partners, middenveld en verenigingen. Op het niveau van de besluitvorming moet de private sector minstens 50% van het plaatselijke partnerschap uitmaken. De Leadergebieden binnen Vlaams-Brabant zijn Hageland+ en het Pajottenland.
In het bijzonder de volgende thema'sbieden kansen voor de sociale economie:
- Binnen 'omgevingskwaliteit':
aandacht voor kwetsbare groepen op het platteland. Dit thema omvat de ondersteuning van sociale economieprojecten (indien ze landbouwgerelateerd zijn), groene zorg en armoede in de landbouw- en plattelandsgemeenschap. - Binnen Leader:
armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap.
Het project wordt beheerd door het Plattelandsloket Vlaams-Brabant. Het is aan te raden altijd contact met hen op te nemen om een projectidee af te toetsen, vooraleer het in te dienen (contactgegevens:zie hieronder)
Eva Roeykens, plattelandsloket, Tel. 016-26 74 11, platteland@vlaamsbrabant.be
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking
Subsidieoproepen bij dit EU-programma
Momenteel geen subsidieoproep
Partnersearch bij dit EU programma
Momenteel geen partnersearch
(of info alleen beschikbaar na inloggen)
Events bij dit EU programma
Geen info
Goede praktijken bij dit EU programma
Geen goede praktijken beschikbaar.