Subsidieprogramma's
- AAL - Active and Assisted Living
- COSME - Het Europese Programma voor KMO's
- Creatief Europa
- EaSI - Europees programma voor tewerkstelling en sociale innovatie
- EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
- Erasmus+
- ESF - Europees Sociaal Fonds
- Europa voor de Burger
- Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie
- Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen
- Gezondheidsprogramma
- Horizon 2020
- Justitieprogramma
- LIFE
- PDPO III
- Rechten en Burgerschap
Interreg VA Grensregio Vlaanderen-Nederland

Interreg V maakt deel uit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De doelstelling van dit programma is bijdragen aan het realiseren van de EU2020-strategie en het bereiken van economische, sociale en territoriale cohesie door het inzetten op innovatie als basis voor succesvol ondernemerschap, bijdragen aan verdere ontkoppeling tussen economische groei en duurzaamheid, het beter afstemmen van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt.
Versterking van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
- Het programma zet in op het grensoverschrijdende versterken en uitbouwen van de onderzoeks- en kennisinfrastructuur. Hierbij gaat het met name om de uitbreiding of oprichting van kenniscentra en het creëren van gedeelde ('open access') onderzoeksfaciliteiten.
- Stimulering van samenwerking tussen bedrijven onderling en van bedrijven met O&I-centra en onderwijsinstellingen. Valorisatie van kennis en innovatie vna producten/diensten/toepassingen/processen.
Steun voor de overgang naar een koolstofarme economie in alle bedrijfstakken
- Verbetering van de energiezuinigheid bij bedrijven, door het verhogen van de bewustwording bij ondernemers tav energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.
- Verbetering van de energiezuinigheid in openbare infrastructuur en woningbouwsector, door demonstratie van toepassingsmogelijkheden van maatregelen en technieken voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie
- Bevorderen van innovaties van CO2-arme technologieën, door stimulering van toegepast onderzoek (experimentele ontwikkeling) naar de haalbaarheid van, en mogelijkheden tot uitrol van innovatieve koolstofarme technologieën
Bescherming van het milieu en bevordering van efficiënte omgang met hulpbronnen
- Het verbeteren van de biodiversiteit in de grensregio. Door gezamenlijke aanpak van milieuproblematiek in de economisch intensief benutte grensregio verbetert de balans tussen economische vitaliteit en ecologie
- Stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve technologieën ter verhoging van het efficiënt gebruik van hulpbronnen, met focus op MKB/KMO.
- Het bevorderen van efficiënte omgang met hulpbronnen in het (industriële) bedrijfsleven, met name bij MKB/KMO, door het stimuleren van aanpassing van productieprocessen. (in afvalverwerking, waterzuivering en hergebruik, bodembescherming en vermindering van luchtvervuiling).
Bevordering van de werkgelegenheid en ondersteuning van arbeidsmobiliteit
- Integratie van grensoverschrijdende arbeidsmarkten, met inbegrip van grensoverschrijdende mobiliteit, gezamenlijke lokale werkgelegenheidsinitiatieven en gezamenlijke opleiding.
Het Interreg-programma tussen Vlaanderen en Nederland wordt uitgevoerd op het grondgebied van (delen van) de vijf Vlaamse provincies en de drie zuidelijke Nederlandse provincies. In Vlaanderen gaat het om de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (enkel het arrondissement Leuven) en West-Vlaanderen (met uitzondering van de arrondissementen Veurne en Ieper). Aan Nederlandse zijde wordt het gebied gevormd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Het grensoverschrijdende karakter van een Interreg-project is uiteraard essentieel: aan beide zijden van de grens moet men zorgen voor activiteiten, cofinanciering en partners. Als het een meerwaarde betekent voor het project, kan u trouwens ook nog partners betrekken van buiten het programmagebied, met name vanuit nabijgelegen economische centra zoals bij voorbeeld Rotterdam – Rijnmond.
Voor meer informatie en een kaart van het programmagebied kan u hier terecht.
Budget 2014-2020: 152 miljoen euro
Principe van cofinanciering (50%) en voorfinanciering door projectpromotoren blijft
Publiek, not for profit, for profit actoren met respect voor de staatssteunregels
EFRO en Interreg als hefboom voor een dynamische sociale en coöperatieve economie
Het EFRO programma focust op economische ontwikkeling en werkgelegenheid - met een sociale invalshoek, afhankelijk van de subprogramma's - en bevat dus vele kansen voor de sociale en coöperatieve economie. EFRO heeft al enige bekendheid in de sector. Het is uiteraard belangrijk om als onderneming of groep van ondernemingen (consortium) nauwkeurig de diverse subprogramma's op hun specifieke mogelijkheden te analyseren. Sociale economie en coöperatieve ondernemingen die activiteiten ontwikkelen binnen de prioriteiten bepaald in het Operationeel Programma van Interreg VA Grensregio Vlaanderen - Nederland maken uiteraard meer kans: technologische ontwikkeling en innovatie, koolstofarme economie, leefmilieubescherming en efficiënte omgang met hulpbronnen, bevordering van de werkgelegenheid en ondersteuning van de arbeidsmobiliteit
Interreg Vlaanderen-Nederland
Lozanagebouw (4de verdieping)
Lange Lozanastraat 223
B-2018 Antwerpen
03 240 69 20
info@grensregio.eu
www.grensregio.eu
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking
Subsidieoproepen bij dit EU-programma
Momenteel geen subsidieoproep
Partnersearch bij dit EU programma
Momenteel geen partnersearch
(of info alleen beschikbaar na inloggen)
Events bij dit EU programma
Geen info